Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Rolada szynkowa z indykiem i jajkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rolada z szynki wieprzowej wypełniona mielonym mięsem indyczym oraz jajkiem. Świetnie smakuje na ciepło podana z ziemniakami i sosem chrzanowym na zimno zaś pokrojona w cienkie plastry ze świeżym pieczywem lub podana jako przystawka.

Rolada szynkowa z indykiem i jajkiem

Składniki:

Rolada szynkowa z indykiem i jajkiem

 

  • 1-1,2 kg. szynki wieprzowej w kawałku
  • 0,5 l. mleka
  • 4 łyżki ostrej musztardy
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • przyprawa do wieprzowiny
  • Farsz:
  • 400g. mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka ostrego chrzanu
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do drobiu( lub do kurczaka/indyka)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 jajko surowe
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Rolada szynkowa z indykiem i jajkiem

ETAP 1:

Rolada szynkowa z indykiem i jajkiem

Mleko połączyć z musztarda , pokruszonymi liśćmi laurowymi, pieprzem ,pieprzem w ziarnach oraz solą.

W mieszance zamarynować szynkę , odstawić na minimum 12 godz. do lodówki.

Farsz:

Rolada szynkowa z indykiem i jajkiem

Mięso mielone połączyć z posiekaną drobno cebulą i natką pietruszki, chrzanem surowym jajkiem oraz z przyprawami.

ETAP 3:

Rolada szynkowa z indykiem i jajkiem

Umytą i osuszoną szynkę rozkroić na płat, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny.

Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek.

Na szynce rozłożyć farsz a na jednym z końców ułożyć jajka.

Zwinąć ścisło roladę, po wierzchu posypać przyprawą do wieprzowiny, związać nicią wędliniarską oraz zawinąć w folię aluminiową.

Piec około 2 h. w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Przed podaniem usunąć sznurek.