thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Karmelizowana marchewka ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny dodatek do dań - polecam w sezonie

Karmelizowana marchewka ze szparagami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karmelizowana marchewka ze szparagami

 

  • 1 pęczek młodej marchewki
  • kilka szparagów ( u mnie akurat bez główek)
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru brązowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Sposób przygotowania:

Karmelizowana marchewka ze szparagami
Marchewkę obrać obierakiem do warzyw. Od szparagów odciąć końcówki. Marchewki zalać w garnku wrzątkiem (mało wody, tak by tylko je przykryć), posolić i zagotować. Gotować pod przykryciem 10-15 minut. Wyciągnąć, umieścić na patelni i do tej samej wody dodać szparagi (jeśli są z główkami, muszą one wystawać ponad powierzchnię), gotować ok 7 minut. Przełożyć na patelnię. Dodać olej i miód. Podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, raz po raz obracając -ok. 15 minut, Można jeszcze posolić. Podawać jako dodatek do obiadu - na ciepło lub na zimno.
Karmelizowana marchewka ze szparagami
Etap 1
Karmelizowana marchewka ze szparagami
Etap 2
Karmelizowana marchewka ze szparagami
Etap 3