Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Karmelizowane orzechy w waflu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Takie wafelki można przechowywać długo, są alternatywą do tych kupowanych w sklepie. Są zdrowe i smaczne.

Karmelizowane orzechy w waflu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karmelizowane orzechy w waflu

 

Sposób przygotowania:

Karmelizowane orzechy w waflu
Orzechy włoskie wyłuskać po rozbiciu ze skorupek a potem je pokroić na drobniejsze kawałki. Do garnka najlepiej takiego z grubym dnem włożyć margarynę, cukier i miód i podgrzewać do rozpuszczenia wszystkich składników.

Następnie włożyć pokrojone orzechy i gotować około 10 minut. Tak przygotowaną masą posmarować wafel i przykryć drugim waflem. Docisnąć aby masa przykleiła się do wafli.

Pozostawić na noc albo przynajmniej na kilka godzin. Pokroić ostrym nożem na mniejsze kawałki. 
Karmelizowane orzechy w waflu
Większe kawałki orzechów pokroić na mniejsze części
Karmelizowane orzechy w waflu
Margarynę, miód i cukier podgrzać do rozpuszczenia składników
Karmelizowane orzechy w waflu
Do rozpuszczonej masy włożyć pokrojone orzechy
Karmelizowane orzechy w waflu
Masą posmarować suchy wafel i przyłożyć drugim