kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Nugat w waflu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Nugat w waflu czyli smaczny podwieczorek =)

Nugat w waflu

Składniki:

Nugat w waflu

 

  • 2 szkl. cukru
  • 2 szkl. posiekanych orzechów archaidowych
  • 4 pełne łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego
  • 2 łyżki masłą
  • szczypta soli
  • 2 duże wafle

 

Sposób przygotowania:

Nugat w waflu
Z połowy szklanki wody i cukru ugotyj gęsty syrop. Zdejmij z niego szumowinę. Zdejmij z ognia i dodaj kakao, orzechy, masło, dżem oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na małym, ogniu przez 20 min. stale mieszając, aż masa się zgęstnieje. Lekko przestudź. Masą przełóż dwa wafle. Obciąż nugat w waflu i chłódź chociaż 2 godziny. Krój w romby.
Smacznego!:-)