Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Karmelki z musem jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Domowe karmelki mojego pomysłu, do którego wykorzystałam pektynę jako jedną ze zdrowszych substancji żelujących.

Karmelki z musem jabłkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karmelki z musem jabłkowym

 

  • ok.500 g jabłek
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżki pektyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół tabliczki czekolady
  • 50 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Karmelki z musem jabłkowym
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki, które zmiksować na gładką masę. Skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do rondla, dodać pektynę oraz cukier. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia i stężenia na 2-3 godz. Masę pokroić w kostkę, lub powycinać dowolne kształty. Ja wycięłam kółka. Czekoladę roztopić i rozsmarować na naszych karmelkach. Na końcu obtoczyć je we wiórkach kokosowych.
Karmelki z musem jabłkowym
Etap 1 Jabłka zmiksować, dodać cukier oraz pektynę.
Karmelki z musem jabłkowym
Etap 2 Ugotowaną masę wylać do formy, pozostawić do stężenia.
Karmelki z musem jabłkowym
Etap 3 Z ostudzonej masy wyciąć dowolne kształty.
Karmelki z musem jabłkowym
Etap 4 Każdy karmelek posmarować czekoladą.