Sposób przygotowania:
Rzymskie karmelki
Cukier wkładamy do rondelka z nierdzewnej stali i stale mieszając podgrzewamy na maleńkim ogniu(można podłożyć płytkę ochronną) do chwili, gdy powstanie jasnozłoty karmel. Rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę, cukier waniliowy, startą skórkę oraz szczyptę soli, wszystko dokładnie mieszamy i ponownie ustawiamy rondelek na maleńkim ogniu. Smażymy stale mieszając ok 20-25 minut - masa powinna pozostać gęsta. Masę śmietankową wylewamy na wyłożony natłuszczoną folią aluminiową półmisek lub do płaskiej foremki. Natłuszczonym nożem nacinamy powierzchnię masy na dowolny wzór - najlepiej romby i pozostawiamy do zastygnięcia. Powstałe karmelki łamiemy na kawałki i przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu - najlepiej w szczelnie zamykanym słoju. Smacznego!!!