dorotkamalenstwo

dorotkamalenstwo

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Rzymskie karmelki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo aromatyczne, lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych mniam:)

Rzymskie karmelki

Składniki:

Rzymskie karmelki

 

Sposób przygotowania:

Rzymskie karmelki
Cukier wkładamy do rondelka z nierdzewnej stali i stale mieszając podgrzewamy na maleńkim ogniu(można podłożyć płytkę ochronną) do chwili, gdy powstanie jasnozłoty karmel. Rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietankę, cukier waniliowy, startą skórkę oraz szczyptę soli, wszystko dokładnie mieszamy i ponownie ustawiamy rondelek na maleńkim ogniu. Smażymy stale mieszając ok 20-25 minut - masa powinna pozostać gęsta. Masę śmietankową wylewamy na wyłożony natłuszczoną folią aluminiową półmisek lub do płaskiej foremki. Natłuszczonym nożem nacinamy powierzchnię masy na dowolny wzór - najlepiej romby i pozostawiamy do zastygnięcia. Powstałe karmelki łamiemy na kawałki i przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu - najlepiej w szczelnie zamykanym słoju. Smacznego!!!

Tagi:

tarta