krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Karmelówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre polecam wszystkim

Karmelówka

Składniki:

Karmelówka

 

  • 500 ml spirytusu,
  • 3 dkg cukru,
  • 400 ml wody
  • 1 dkg śliwek suszonych,
  • 1 dkg rodzynek,
  • parę migdałów,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 400 ml orzechówki

Sposób przygotowania:

Karmelówka
Migdały sparzamy, obieramy ze skórki, siekamy. Śliwki i rodzynki myjemy, drobno kroimy i razem z wanilią i migdałami wkładamy do butelki. Zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie cukier rumienimy na karmel, mieszamy z przegotowaną wodą i przygotowaną nalewką. Całość przecedzamy, dodajemy orzechówkę, zlewamy do butelek i odstawiamy na 5 dni.

Tagi:

śliwki