iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Karmelowy deser

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Aby go skosztować musimy troszkę poczekać , ale warto deser słodziutki karmelowy , przepyszny. Polecam na imprezy małe i duże

Karmelowy deser

Składniki:

Karmelowy deser

 

  • karmel
  • 10 dag cukru
  • 5 dag wody
  • krem
  • 2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • laska wanilii
  • 10 dag cukru
  • 4 jaja

Sposób przygotowania:

Karmelowy deser
Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier dolewamy wodę , mieszamy podgrzewając aż cukier rozpuści się. Kiedy cukier jest już rozpuszczony nie mieszamy czekamy aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy. Wtedy odstawiamy z ognia wkładamy garnek do zimnej wody aby przerwać brązowienie cukru. Mleko podgrzewamy z laska wanilii. Jajka ubijamy z cukrem ale nie na pianę. Dolewamy ciepłe mleko lekko mieszamy do połączenia się składników. Do silikonowych foremek wlewamy na dno karmel. Wlewamy masę jajeczną . Na dość głęboka blaszkę wlewamy wodę układamy na niej foremki z kremem. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach . Następnie chłodzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyciągamy z foremek i ozdabiamy owocami.