Sposób przygotowania:
Karmelowy deser
Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier dolewamy wodę , mieszamy podgrzewając aż cukier rozpuści się. Kiedy cukier jest już rozpuszczony nie mieszamy czekamy aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy. Wtedy odstawiamy z ognia wkładamy garnek do zimnej wody aby przerwać brązowienie cukru. Mleko podgrzewamy z laska wanilii. Jajka ubijamy z cukrem ale nie na pianę. Dolewamy ciepłe mleko lekko mieszamy do połączenia się składników. Do silikonowych foremek wlewamy na dno karmel. Wlewamy masę jajeczną . Na dość głęboka blaszkę wlewamy wodę układamy na niej foremki z kremem. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach . Następnie chłodzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyciągamy z foremek i ozdabiamy owocami.
marietta