Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Budyń karmelowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Niema bardziej prostszego i banalniejszego deseru niż budyń, ale budyń karmelowy z kruszonką i skorupką z palonego cukru staje się eleganckim deserem.

Budyń karmelowy

Składniki:

Budyń karmelowy

 

 

Sposób przygotowania:

Budyń karmelowy
Na suchej patelni upraż orzechy laskowe i połącz je z pokruszonymi herbatnikami. Do rondelka wsyp cukier i poczekaj aż zacznie się karmelizować, kiedy karmel nabierze ciemnego koloru wlej trzy czwarte mleka i poczekaj aż karmel się rozpuści w mleku. W pozostałym mleku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną, gdy mleko zacznie się gotować dodaj ziarenka wanilii i mleko z mąką, gotowy budyń ostudź. Na dno pucharków wysyp kruszonkę, na nią wylej budyń, wierzch desery posyp grubą warstwą cukru trzcinowego i opal go palnikiem tak aby na powierzchni powstała skorupka.