Sposób przygotowania:
Karmelowy torcik bezowy z granatemETAP 1:
Narysować na papierze do pieczenia dwa okręgi o średnicy ok 20 cm. Odrysowałam od talerza. Beza w trakcie suszenia trochę urośnie, dlatego należy zachować odstęp.
Białka wlać do misy miksera, dodać sól i ubijać, aż zaczną sztywnieć. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i stopniowo dodawać cukier, po jednej łyżce.
Kiedy cukier całkowicie się w białkach rozpuści, zmniejszyć obroty i wlać sok z cytryny. Lśniącą i sztywną masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
Jeden okrąg wypełnić cały, a w drugim zrobić wieniec. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C. Po czym ustawić piekarnik na termoobieg i zmniejszyć temperaturę do 110*C.
Bezy suszyć przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc.
ETAP 2:
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aby napęczniała, po czym rozpuścić.
Pół szklanki kremówki podgrzewać na małym ogniu, aż będzie bardzo gorąca, ale nie gotować. Czekoladę połamać na kostki i zalać gorącą kremówką.
Delikatnie mieszając połączyć na jednolitą masę. Wlać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do wystudzenia.
Czasami należy przemieszać i kontrolować gęstość.
ETAP 3:
Pozostałą, dobrze schłodzoną kremówkę ubić i wmieszać w czekoladę.
ETAP 4:
Gęsty krem przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wycisnąć krem.
Rozłożyć część ziarenek granatu i przykryć druga bezą w kształcie wieńca.
Ozdobić wokół ziarenkami i wsypać resztę do środka bezy. Smacznego :)
BozenaMatuszczyk
Justi2401
kuchenny świat