Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Sos pomidorowy z grillowaną papryką oraz selerem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny, aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem selera oraz grillowanej papryki. Idealny do gołąbków czy mięsa. Polecam.

Sos pomidorowy z grillowaną papryką oraz selerem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos pomidorowy z grillowaną papryką oraz selerem

 

  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 g)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 - 3 szklanka wody
  • 2 płaty grillowanej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • suszony lubczyk
  • suszona bazylia

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy z grillowaną papryką oraz selerem
Cebulę drobno pokroić, umyte łodygi selera poprzecinać wzdłuż, a potem w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, na rozgrzany olej wrzucić cebulę raz pokrojone łodygi selera. Warzywa zeszklić i lekko zrumienić, dolać szklankę wody i gotować około 5 minut na średnim ogniu.

Po tym czasie dodać przecier pomidorowy oraz pokrojoną, grillowaną paprykę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać przeciśnięte ząbki czosnku oraz pozostałe przyprawy ( ilość według uznania). Wszystko razem gotować na małym ogniu przez około 10 minut.

Sos można zmiksować blenderem, można również przetrzeć przez sitko. Ja najpierw lekko zmiksowałam, a potem jeszcze przetarłam przez sitko.

Taki sos pomidorowy jest doskonały do gołąbków, mięsa. Polecam i życzę smacznego.
Sos pomidorowy z grillowaną papryką oraz selerem
Do zeszklonej cebuli i selera dolać wodę, gotować
Sos pomidorowy z grillowaną papryką oraz selerem
Potem dodać przecier pomidorowy wraz z pozostałymi składnikami
Sos pomidorowy z grillowaną papryką oraz selerem
Wszystko razem gotować 10 minut i ewentualnie doprawić