Sposób przygotowania:
Torcik bezowy z borówką amerykańską
Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy ok 20cm (można trochę większe). Piekarnik rozgrzać do temperatury 120*C. Białka ubić na sztywną pianę i na najwyższych obrotach miksera zacząć dodawanie cukru- łyżka po łyżce. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i kakao. Włożyć masę do rękawa cukierniczego i wycisnąć na narysowane okręgi. Wstawić do piekarnika i suszyć 1godz. Wystudzić przy uchylonym piekarniku. Blaty zdjąć ostrożnie z papieru. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno i dodać cienkim strumyczkiem do śmietanki. Żelatynę można pominąć. Wyłożyć połowę śmietanki na blat bezowy. Wyłożyć borówki wciskając w śmietankę. Przykryć drugim blatem i powtórzyć czynność. Wstawić i przechowywać w lodówce. Smacznego!
marietta