Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 867]

Torcik bezowy z borówką amerykańską

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Delikatnie kakaowe, słodkie blaty bezowe z bitą śmietaną i borówką amerykańską. To połączenie, które nigdy mi się nie znudzi :)

Torcik bezowy z borówką amerykańską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik bezowy z borówką amerykańską

 

Sposób przygotowania:

Torcik bezowy z borówką amerykańską
Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy ok 20cm (można trochę większe). Piekarnik rozgrzać do temperatury 120*C. Białka ubić na sztywną pianę i na najwyższych obrotach miksera zacząć dodawanie cukru- łyżka po łyżce. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i kakao. Włożyć masę do rękawa cukierniczego i wycisnąć na narysowane okręgi. Wstawić do piekarnika i suszyć 1godz. Wystudzić przy uchylonym piekarniku. Blaty zdjąć ostrożnie z papieru. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno i dodać cienkim strumyczkiem do śmietanki. Żelatynę można pominąć. Wyłożyć połowę śmietanki na blat bezowy. Wyłożyć borówki wciskając w śmietankę. Przykryć drugim blatem i powtórzyć czynność. Wstawić i przechowywać w lodówce. Smacznego!
Torcik bezowy z borówką amerykańską
Białka ubijać z cukrem, aż całkowicie się rozpuści.
Torcik bezowy z borówką amerykańską
Wysuszyć dwa blaty bezowe o średnicy ok 20cm
Torcik bezowy z borówką amerykańską
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać przestudzoną żelatynę.
Torcik bezowy z borówką amerykańską
Wyłożyć połowę śmietanki na jeden blat i lekko wcisnąć borówkę.