gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Schab pieczony w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Plastry schabu pieczone z marchewką, selerem, cebulą i pietruszką. Lekkie i delikatne danie obiadowe. Polecam

Schab pieczony w warzywach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab pieczony w warzywach

 

  • 1 kg schabu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • słodka papryka.

Sos warzywny

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 1/4 selera,
  • szklanka wody,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta kurkumy i słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

Schab pieczony w warzywach
Schab kroimy na 1,5 cm plastry. Posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka.

Olej rozgrzewamy na patelni i chwilkę podsmażamy warzywa. Wlewamy wodę i dusimy, aż zmiękną. Przyprawiamy i dodajemy śmietanę. Mieszamy.

Plastry schabu układamy w naczyniu żaroodpornym. Przekładamy zawartość patelni na mięso.

Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego.
Schab pieczony w warzywach
Plastry schabu układamy w naczyniu żaroodpornym.
Schab pieczony w warzywach
Przekładamy zawartość patelni na mięso. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.