Sposób przygotowania:
Karnawałowa galareta drobiowa
Ugotować rosół na udkach. Ugotowane udka wyjąć z rosołu, obrać i pokroić. Groszek i kukurydzę odsączyć na sitku. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plasterki.
Litr ugotowanego wcześniej rosołu przelać przez sitko do drugiego garnka, doprowadzić do zagotowania, doprawić dobrze do smaku, a następnie zdjąć z ognia i rozpuścić w rosole żelatynę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Przygotować miseczki szklane. W miseczkach umieścić na spód plasterki jajka żółtkiem do dołu po łyżeczce groszku i kukurydzy, marchewkę kilka liści natki oraz kawałki kurczaka. Każdą miseczkę zalać jeszcze ciepłym rosołem z rozpuszczoną żelatyną. Zostawić do całkowitego stężenia.
Podawać z plastrami cytryny lub octem.
Litr ugotowanego wcześniej rosołu przelać przez sitko do drugiego garnka, doprowadzić do zagotowania, doprawić dobrze do smaku, a następnie zdjąć z ognia i rozpuścić w rosole żelatynę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Przygotować miseczki szklane. W miseczkach umieścić na spód plasterki jajka żółtkiem do dołu po łyżeczce groszku i kukurydzy, marchewkę kilka liści natki oraz kawałki kurczaka. Każdą miseczkę zalać jeszcze ciepłym rosołem z rozpuszczoną żelatyną. Zostawić do całkowitego stężenia.
Podawać z plastrami cytryny lub octem.