BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Karnawałowa galareta drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja dzisiejsza galareta ,to tradycyjne tymbaliki drobiowe z udek kurczaka i warzyw. Takie tymbaliki to smaczna przekąska, która sprawdzi się na imprezach karnawałowych, spotkaniach rodzinnych itp.

Karnawałowa galareta drobiowa Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Karnawałowa galareta drobiowa

 

  • rosół 1 litr,
  • udka 2,
  • żelatyna 6 łyżeczek,
  • groszek konserwowy z marchewką 1/2 puszki,
  • kukurydza konserwowa 1/2 puszki,
  • jajka 2,
  • natka pietruszki kilka gałązek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • Dodatkowo ;
  • plastry cytryny ,
  • w razie potrzeby ocet,

Sposób przygotowania:

Karnawałowa galareta drobiowa
Ugotować rosół na udkach. Ugotowane udka wyjąć z rosołu, obrać i pokroić. Groszek i kukurydzę odsączyć na sitku. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plasterki.

Litr ugotowanego wcześniej rosołu przelać przez sitko do drugiego garnka, doprowadzić do zagotowania, doprawić dobrze do smaku, a następnie zdjąć z ognia i rozpuścić w rosole żelatynę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

Przygotować miseczki szklane. W miseczkach umieścić na spód plasterki jajka żółtkiem do dołu po łyżeczce groszku i kukurydzy, marchewkę kilka liści natki oraz kawałki kurczaka. Każdą miseczkę zalać jeszcze ciepłym rosołem z rozpuszczoną żelatyną. Zostawić do całkowitego stężenia.

Podawać z plastrami cytryny lub octem.
Karnawałowa galareta drobiowa
Pyszna przekąska karnawałowa gotowa do podania
Karnawałowa galareta drobiowa
Mięso z udek obrać , oddzielić od kości a następnie pokroić, na dno miseczek włożyć plasterki jajka oraz kukurydzę
Karnawałowa galareta drobiowa
Włożyć pokrojonego kurczaka, marchewkę i groszek odsączony z zalewy
Karnawałowa galareta drobiowa
Ugotowany bulion przelać przez sitko do drugiego garnka odlewając litr, zagotować zdjąć z ognia i rozpuścić w bulionie żelatynę
Karnawałowa galareta drobiowa
Przygotowane miseczki z mięsem i warzywami zalać bulionem z rozpuszczoną żelatyną
Karnawałowa galareta drobiowa
Gotowe podawać domownikom