WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Smażone pieczarki w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealna przekąska dla wielbicieli pieczarek i marynowanych grzybków. Smażone w panierce pieczarki z zalewie octowej.

Smażone pieczarki w zalewie octowej

Składniki:

Smażone pieczarki w zalewie octowej

Grzyby

Zalewa

Sposób przygotowania:

Smażone pieczarki w zalewie octowej

Pieczarki

Smażone pieczarki w zalewie octowej
Wybieramy dość małe i świeże pieczarki.

Pieczarki dokładnie oczyszczamy, panierujemy w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem oraz tartej bułce. Smażymy na rumiano na gorącym oleju.

Zalewa

Smażone pieczarki w zalewie octowej
Wszystkie składniki na zalewę mieszamy w garnku.

Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, cukier i przyprawy. Wszystko razem zagotowujemy.

Warzywa

Smażone pieczarki w zalewie octowej
Marchew o cebulę gotujemy w zalewie, aż zmiękną.

Cebulę i marchew obieramy. Marchew ścierały na grubej tarce, cebulę drobno kroimy i wrzucamy do zalewy. Gotujemy razem, aż lekko zmiękną.

Układanie

Smażone pieczarki w zalewie octowej
Pieczarki powinny dokładnie przejść smakiem zalewy.

W naczyniu układamy usmażone pieczarki i zalewamy zalewą razem w warzywami. Studzimy i pod przykryciem trzymamy w lodowce. Najlepsze są przynajmniej po 24 godzinach.