Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 344]

Galareta z kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zostają Wam udka z rosołu? Nic prostszego, w kilka minut przyrządzicie galaretę drobiową z dodatkiem warzyw.

Galareta z kurczaka

Składniki:

Galareta z kurczaka

 

  • 1 litr rosołu
  • 2 udka ( z rosołu)
  • 2 marchewki (z rosołu)
  • 2 jajka
  • kilka marynowanych cebulek (opcjonalnie)
  • gałązka natki pietruszki
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 opakowanie żelatyny (na litr płynu)

Sposób przygotowania:

Galareta z kurczaka
Jajka ugotować na twardo, pokroić w plastry. Mięso z udek oddzielić od kości, podzielić na mniejsze kawałki. Marchewkę pokroić w talarki.

Rosół przecedzić przez sito. Zagotować, rozpuścić w nim żelatynę, ostudzić.

Do niewielkich naczynek nakładać w dowolnej kolejności jajko, mięso, marchewkę, natkę, groszek i kukurydzę. Całość zalać rosołem z żelatyną, odstawić do lodówki do pełnego stężenia. Podawać polane cytryną lub octem.

Etap 1:

Galareta z kurczaka
Mięso z udek oddzielić od kości, podzielić na mniejsze kawałki.

Etap 2:

Galareta z kurczaka
Jajka ugotować na twardo, pokroić w plastry.

Etap 3:

Galareta z kurczaka
Do niewielkich naczynek nakładać w dowolnej kolejności jajko, mięso, marchewkę, natkę, groszek i kukurydzę.