lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Galareta drobiowa na udkach z kurczaka i warzywach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś pyszna galareta drobiowa, nie znam nikogo by kto jej nie lubił. Zapomniałam wyjątkiem jest moja córka która nie je mięsa a więc i rosołu :)

Galareta drobiowa na udkach z kurczaka i warzywach Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Galareta drobiowa na udkach z kurczaka i warzywach

Składniki:

  • Składniki:
  • garnek 5 litrowy
  • woda 3 litry
  • udka z kurczaka 6 szt
  • marchew 3 szt
  • pietruszka korzeń 100 g
  • natka pietruszki pęczek
  • por 100 g
  • seler korzeń 100 g
  • cebula opalona 1 szt
  • sól i pieprz do smaku
  • ziele angielskie 4 szt
  • liść laurowy 4 szt
  • żelatyna-na 5 litrów wody

Sposób przygotowania:

Galareta drobiowa na udkach z kurczaka i warzywach

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy umyte udka, włoszczyznę, sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu jakieś półtorej godziny.

Mięsko obieramy i kroimy w mniejsze kawałeczki. Marchew,pietruszkę seler kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do plastikowych pojemników.

Rosół przecedzamy, dodajemy napęczniałą żelatynę i rozpuszczamy w gorącym rosole. Przygotowanym letnim wywarem zalewamy mięsko w pojemnikach plastikowych.

Można przemieszać widelcem mięsko. Zostawiamy do zastygnięcia( ostudzone można do lodówki wstawić szybciej zastygnie).

Galareta drobiowa na udkach z kurczaka i warzywach
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy umyte udka, włoszczyznę,sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu jakieś półtorej godziny.
Galareta drobiowa na udkach z kurczaka i warzywach
Mięsko obieramy i kroimy w mniejsze kawałeczki. Marchew,pietruszkę seler kroimy w drobną kostkę.
Galareta drobiowa na udkach z kurczaka i warzywach
Przekładamy do plastikowych pojemników.
Galareta drobiowa na udkach z kurczaka i warzywach
Rosół przecedzamy, dodajemy napęczniałą żelatynę i rozpuszczamy w gorącym rosole.
Galareta drobiowa na udkach z kurczaka i warzywach
Przygotowanym letnim wywarem zalewamy mięsko w pojemnikach plastikowych. Można przemieszać widelcem mięsko