kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Galareta drobiowa z kukurydzą konserwową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną galaretkę drobiową z kukurydzą konserwową. Polecam jako przystawkę lub na kolację z pieczywem.

Galareta drobiowa z kukurydzą konserwową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galareta drobiowa z kukurydzą konserwową

 

  • 3 podudzia z kurczaka z rosołu
  • 1 szyjka indycza z rosołu
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 pietruszka rosołu
  • 3 szkl rosołu
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • natka pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Galareta drobiowa z kukurydzą konserwową
Do gorącego rosołu wsypujemy żelatynę i rozpuszczamy, odstawiamy do stężenia. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy na drobno. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Do lekko stężonej żelatyny wkładamy mięso, warzywa, kukurydzę i pokrojoną natkę, przyprawy i mieszamy. Przekładamy do silikonowych foremek.

Galaretkę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Galareta drobiowa z kukurydzą konserwową
Wsypujemy żelatynę do gorącego rosołu i mieszamy tak długo, aż się rozpuści.
Galareta drobiowa z kukurydzą konserwową
Od kości oddzielamy mięso i kroimy na drobno.
Galareta drobiowa z kukurydzą konserwową
Kukurydzę przekładamy na cedzak i odsączamy z zalewy.
Galareta drobiowa z kukurydzą konserwową
Do pokrojonego mięsa dokładamy natkę, kukurydzę, warzywa.