Książka Kucharska: Świąteczny karp króluje na stołach

Karp po żydowsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

polecam Karpia po żydowsku

Karp po żydowsku

Składniki:

Karp po żydowsku

 

 

Sposób przygotowania:

Karp po żydowsku
Rybę sprawić, opłukać, odciąć głowę, ogon i płetwy, resztę pokroić na 6 dzwonek i skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać obrane marchewki, ziele angielskie, głowę, ogon i płetwy z ryby, zalać 1,5 l wody i gotować 40 minut. Dodać dzwonka ryby, rodzynki i cukier, gotować 40 minut. Dzwonka wyjąć, ostrożnie oczyścić z ości Wywar odcedzić mocno odciskając. Odparować do objętości 700 ml, doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Wywar przecedzić przez sito wyłożone gazą, zalać nim ułożoną na półmisku rybę i zastudzić