BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1424]

Karp smażony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Każdy z nas ma swój sposób smażenia karpia, zazwyczaj obtaczany w mące i smażony. Ja dzisiaj podaję smażonego karpia w mojej wersji. Karp bardzo smaczny ,skórka krucha ,chrupka aż chce się jeść.

Karp smażony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karp smażony

 

  • karpia 1 szt ( 1,5 kg),
  • cebule 2 szt,
  • sól do smaku,
  • jajka 3 szt,
  • przyprawa do ryb 1 płaska łyżeczka,
  • bułka tarta do panierowania + 3 łyżki mąki,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Karp smażony
Karpia sprawić,następnie pokroić w kawałki, posolić, włożyć do naczynia, ułożyć plasterki obranej cebuli i wstawić do lodówki na 3 godziny.

Po tym czasie rybę wyjąć, usunąć cebulę, a kawałki ryby obtaczać w rozbełtanym jajku z odrobiną przyprawy do ryb, a następnie panierować w bułce tartej wymieszanej z mąką pszenną.

Smażyć na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z każdej strony na złoty kolor.

Podawać z plasterkami cytryny.
Karp smażony
Karpia sprawić pokroić w kawałki ,posolić włożyć do naczynia ułożyć plasterki cebuli i wstawić na 3 godziny do lodówki
Karp smażony
Rybę wyjąć ,usunąć cebulę,obtaczać w rozbełtanym jajku
Karp smażony
Następnie panierować w bułce tartej wymieszanej z mąką pszenną
Karp smażony
Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony