BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Wieprzowina nadziewana wąrtóbka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam bardzo smaczną pieczeń wieprzową nadzianą wątróbką drobiową. Taka wieprzowina to dla smakoszy wątróbki coś pysznego ale i nie tylko dla smakoszy wątróbki.

Wieprzowina nadziewana wąrtóbka Więcej zdjęć (13)

Składniki:

Wieprzowina nadziewana wąrtóbka

 

  • szynka wieprzowa około 700 - 800 g (bez kości),
  • pieczarki 200 g,
  • wątróbka drobiowa 250 g,
  • boczek wędzony 100 - 150 g,
  • masło 100 g,
  • cebula 1 szt,
  • bułka tarta 3 pełne łyżki,
  • jajko,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • tymianek 1 łyżeczka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • Dodatkowo;
  • bulion 1/2 szkl,

Sposób przygotowania:

Wieprzowina nadziewana wąrtóbka
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Ponacinać i rozbić na cienki placek.

Pieczarki po oczyszczeniu pokroić w plastry i podsmażyć razem z pokrojonym w kostkę boczkiem wędzonym.

Na rozgrzanym maśle podsmażyć obraną pokrojoną cebulę, do cebuli dodać oczyszczoną wątróbkę i razem podsmażać. Zdjąć z ognia i wystudzić, a następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Podsmażony boczek z pieczarkami połączyć ze zmieloną wątróbką. Dodać posiekaną natkę pietruszki, tymianek oraz pieprz i sól do smaku. Dodać bułkę tartą oraz jajko. Całość dokładnie wymieszać.

Masę z wątróbki rozsmarować na płacie mięsa, zwinąć w roladę, obwiązać nitką kuchenną lub spiąć wykałaczkami.

Roladę obsmażyć na rozgrzanym maśle z każdej strony, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 - 180 stopni i piec do miękkości mięsa podlewając od czasu do czasu sosem wytworzonym podczas pieczenia.

W razie konieczności podlać bulionem.

Podajemy z kopytkami albo kluskami z dodatkiem ulubionej kapusty.
Wieprzowina nadziewana wąrtóbka
Mięso oczyścić,umyć, i osuszyć, następnie ponacinać o rozbić na duży płat
Wieprzowina nadziewana wąrtóbka
Pieczarki oczyścić,umyć i pokroić w plastry
Wieprzowina nadziewana wąrtóbka
Cebulę po obraniu pokroić w kostkę,podsmażyć na maśle ,dodać oczyszczoną wątróbkę
Wieprzowina nadziewana wąrtóbka
Całość podsmażyć a następnie całkowicie wystudzić
Wieprzowina nadziewana wąrtóbka
Po wystudzeniu zmielić maszynką do mielenia mięsa
Wieprzowina nadziewana wąrtóbka
Boczek pokroić ,podsmażyć razem z pieczarkami a następnie połączyć z wąteróbką
Wieprzowina nadziewana wąrtóbka
Dodać posiekaną natkę pietruszki ,tymianek, pieprz i sól do smaku
Wieprzowina nadziewana wąrtóbka
Dodać bułkę tartą oraz jajko i dokładnie wymieszać
Wieprzowina nadziewana wąrtóbka
Masę z wątróbki rozsmarować na płacie mięsa zwinąć w roladę i owiązać nitką kuchenną
Wieprzowina nadziewana wąrtóbka
Gotową roladę obsmażyć na maśle z każdej strony
Wieprzowina nadziewana wąrtóbka
Podsmażoną roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 - 180 stopni i piec do miękkości mięsa odlewając sosem z pieczenia a w razie potrzeby bulionem
Wieprzowina nadziewana wąrtóbka
Po upieczeniu ściągnąć nitkę a roladę pokroić w plastry