bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Wigilijny karp smażony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Karp na stole wigilijnym musi być obowiązkowo, to już taka tradycja w moim domu, zawsze przyrządzam karpia w ten sposób.

Wigilijny karp smażony

Składniki:

Wigilijny karp smażony

 

  • 1 sprawiony karp królewski

 

 

  • olej

 

 

 

  • Panierka:

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny karp smażony
Sprawionego karpia filetujemy z ości, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i pieprzem. Włoszczyznę obieramy i kroimy w cienkie plastry.

W misce przekładamy karpia włoszczyzną i pod przykryciem wstawiamy do lodówki na noc karpia wyjmujemy z warzyw. Panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z dodatkiem oleju lnianego na złoty kolor z obydwu stron.

Smażymy na wolnym ogniu. Usmażonego kapra przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. 

Tagi:

ryba karp