Sposób przygotowania:
Wigilijny karp smażony
Sprawionego karpia filetujemy z ości, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i pieprzem. Włoszczyznę obieramy i kroimy w cienkie plastry.
W misce przekładamy karpia włoszczyzną i pod przykryciem wstawiamy do lodówki na noc karpia wyjmujemy z warzyw. Panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z dodatkiem oleju lnianego na złoty kolor z obydwu stron.
Smażymy na wolnym ogniu. Usmażonego kapra przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
W misce przekładamy karpia włoszczyzną i pod przykryciem wstawiamy do lodówki na noc karpia wyjmujemy z warzyw. Panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z dodatkiem oleju lnianego na złoty kolor z obydwu stron.
Smażymy na wolnym ogniu. Usmażonego kapra przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.