SUPERPRZEPIS

Karp w czerwonej marynacie :

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Karp w czerwonej marynacie :

Karp z natury jest delikatny- warto więc pokusić się na zrobienie do niego ostrej marynaty .

Składniki:

Karp w czerwonej marynacie :

 

  • 4 porcje filetów z karpia
  • olej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu chili czosnkowego
  • 1/3 szklanki ostrego ketchupu
  • 1/2 łyżeczki ( płaskiej ) miodu
  • 1/2 łyżeczki ( płaskiej ) grubo mielonego pieprzu kolorowego
  • mąka do oprószenia
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Karp w czerwonej marynacie :
Zrobić marynatę mieszając 1/2 szklanki oleju z ketchupem, miodem, sosem chili , pieprzem , sosem sojowym . Zalać filety z karpia i zostawić w lodówce na 2 godziny.Obetrzeć filety z marynaty. Oprószyć mąką . Rozgrzać na patelni olej i smażyć karpia na rumiano z obu stron . W ostatniej fazie smażenia dodać masło i 3 łyżeczki marynaty.