Sposób przygotowania:
Karp w szarym sosie
Do filiżanki wycisnąć sok z połówki cytryny. Następnie zebrać do niej skrzetnie krew z zabitego karpia. Z pokrajanego w paseczki selera, dużej cebuli, kieliszka wina oraz kawałeczka cieniutko obranej skórki cytrynowej, 1/3 łyżeczki zmielonego imbiru i soku z drugiej połówki cytryny przygotować wywar. Karpia po oczyszczeniu pokroić w poprzek na porcje i po nasoleniu pozostawić w chłodnym miejscu na około 20 minut. Następnie włożyć rybą do płaskiego rondla i zalać wywarem. Po ugotowaniu przełożyć karpia ostrożnie na ogrzany półmisek i trzymać w cieple. Wywar przetrzeć przez gęste sito metalowe, dodać krew z karpia, piwo, powidła, 2—3 kostki cukru, kawałek ususzonego wcześniej i utartego piernika oraz czubatą łyżeczkę masła. Sos ten gotować przez 10—15 minut, a gdy nieco ostygnie, sprawdzić jego smak i Jeszcze gorącym polewać rybę ułożoną na półmisku.