Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Karpatka z adwokatowym kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Karpatka z kremem adwokatowym jest lekka i delikatna.

Karpatka z adwokatowym kremem

Składniki:

Karpatka z adwokatowym kremem

 

  • 1 szkl wody
  • 5 jaj
  • 12,5 dag masła
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 20 dag serka mascarpone
  • 150 ml adwokatu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • sok z cytryny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Karpatka z adwokatowym kremem
Na gotującą się wodę z masłem wsypać mąkę i energicznie mieszając gotować do momentu aż ciasto zrobi się szkliste i zacznie odchodzić od garnka, ostudzić. Do chłodnego dodać aromat, proszek do pieczenia, i ciągle miksując dodawać po 1 jajku. Cisto wyłożyć na wyłożone papierem do pieczenia 2 duże blaszki, o wymiarach 25/37 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut. Zimną śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru i śmietan-fixem. Dodać serek mascarpone i adwokat, krótko ubijać, przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Wyłożyć na zimne upieczone ciasto i przykryć drugim blatem, schłodzić. Posypać cukrem pudrem .