Sposób przygotowania:
Karpatka z galaretkąETAP 1:
Wodę zagotować z masłem. Zestawić z ognia i wsypać mąkę. Energicznie wymieszać i podgrzewać aż ciasto będzie jednolite i zacznie odchodzić od ścian garnka. Wystudzić. Do chłodnego ciasta wbijać po jednym jajku i miksować do połączenia. Na koniec dodać sól i proszek do pieczenia i zmiksować. Blachę z wyposażenia piekarnika nasmarować masłem i wysypać mąką. Rozsmarować ciasto. Ciasto piec ok. 30 minut w 200 stopniach. Wystudzić. Przekroić na dwie równe części.
Galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody. Wystudzić. Tężejącą wyłożyć na jedną połowę ciasta. Schłodzić w lodówce.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszać żółtka, mąkę tortową i ziemniaczaną. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do zgęstnienia. Wystudzić.
Miękkie masło zmiksować i dodawać do niego wystudzony budyń. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem wyłożyć na ciasto z galaretką i przykryć drugim ciastem. Schłodzić w lodówce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.