WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Karpatka z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karpatka z tradycyjnego ciasta parzonego, z kremem budyniowym i warstwą galaretki truskawkowej, posypana cukrem pudrem.

Karpatka z galaretką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Karpatka z galaretką

Ciasto:

Krem:

Dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 ml gorącej wody
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Karpatka z galaretką

ETAP 1:

Wodę zagotować z masłem. Zestawić z ognia i wsypać mąkę. Energicznie wymieszać i podgrzewać aż ciasto będzie jednolite i zacznie odchodzić od ścian garnka. Wystudzić. Do chłodnego ciasta wbijać po jednym jajku i miksować do połączenia. Na koniec dodać sól i proszek do pieczenia i zmiksować. Blachę z wyposażenia piekarnika nasmarować masłem i wysypać mąką. Rozsmarować ciasto. Ciasto piec ok. 30 minut w 200 stopniach. Wystudzić. Przekroić na dwie równe części.

Galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody. Wystudzić. Tężejącą wyłożyć na jedną połowę ciasta. Schłodzić w lodówce.

2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszać żółtka, mąkę tortową i ziemniaczaną. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Miękkie masło zmiksować i dodawać do niego wystudzony budyń. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem wyłożyć na ciasto z galaretką i przykryć drugim ciastem. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Karpatka z galaretką
Karpatka przed podaniem posypana cukrem pudrem
Karpatka z galaretką
Drugi blat ciasta parzonego ulożony na wierzchu ciasta
Karpatka z galaretką
Krem budyniowy rozsmarowany na cieście z galaretką
Karpatka z galaretką
Galaretka truskawkowa wyłożona na jedną część ciasta
Karpatka z galaretką
Ciasto rozsmarowane na dużej blasze z wyposażenia piekarnika