Sposób przygotowania:
Czekoladowa karpatka
Ciasto ptysiowe czekoladowe: Jajka wyjmujemy co najmniej dwie godziny wcześniej z lodówki. W wodzie rozpuszczamy masło. Mąkę mieszamy z kakao. Do rozpuszczonego masła z wodą dodajemy suche składniki. Mieszamy energicznie do połączenia się. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku. Miksujemy. Ciasto dzielimy na pół. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Krem czekoladowy: 350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę, kakao i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami wystudzony krem. Miksujemy.
Płaty upieczonego ciasta przekładamy kremem czekoladowym. Gotowe ciasto chłodzimy co najmniej dwie godziny w lodówce.
Krem czekoladowy: 350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę, kakao i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami wystudzony krem. Miksujemy.
Płaty upieczonego ciasta przekładamy kremem czekoladowym. Gotowe ciasto chłodzimy co najmniej dwie godziny w lodówce.