Sposób przygotowania:
Kartoflak z cukinią i papryką
Cukinię umyć, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce. Dodać startą cukinię i pokrojoną paprykę, wymieszać. Następnie dodać jaja, mąkę, sól, pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1-2 łyżkach oliwy. Konserwę rozdrobnić, dodać do cebuli, przesmażyć, mieszając dążyć do uzyskania jednolitej masy. Gorącą masą cebulowo-konserwową zalać przygotowane ciasto ziemniaczane. Całość połączyć w jednolitą masę. Wszystko wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 1,5 h w 180 stopniach. Na dole piekarnika postawić blaszkę z ok. 1 l wody, wówczas kartoflak nie będzie przesuszony.