Muzykus

Muzykus

Kucharz
[Przepisów: 14]

Kartoflanka lubelska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Postna zupka z lubelskiego

Kartoflanka lubelska

Składniki:

Kartoflanka lubelska

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka lubelska
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą dodać sól i przyprawę Kucharek do smaku oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. Wszystko gotować do miękkości ziemniaków. W czasie kiedy ziemniaki się gotują obrać i pokroić w kostkę cebulę, następnie podsmażyć ją na oleju do zeszklenia. Dodać zeszkloną cebulkę do zupy i pogotować około 5 minut. Na oleju z 2-3 łyżeczek mąki zrobić zasmażkę i zaprawić zupę. Całość pogotować jeszcze około 2 minut.

Tagi:

przyprawy