misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Kartoflanka z rzeżuchą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Na 3 minuty przed końcem gotowania wrzucić rzeżuchę...

Kartoflanka z rzeżuchą

Składniki:

Kartoflanka z rzeżuchą

 

  • 80 g rzeżuchy
  • 180g ziemniaków
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 250ml rosołu warzywnego
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 2 krople sosu tabasco

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka z rzeżuchą
Rzeżuchę opłukać, osuszyć, posiekać. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę.
Olej rozgrzać, zeszklić na nim ziemniaki. Podlać rosołem i białym winem. Przyprawić solą i pieprzem, gotować 15 minut pod przykryciem. Na 3 minuty przed końcem gotowania wrzucić rzeżuchę.
Zupę zmiksować na gładko, ponownie zagotować. Przyprawić do smaku sosem tabasco.

Tagi:

sosy