jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kasza jaglana z pokrzywą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Gdy tylko nastanie wiosna, a wraz z nią pojawia się młoda pokrzywa, trudno nie wprowadzić ją do kuchennego menu. Tak podana smakuje pysznie, a do tego zdrowo. POLECAM!

Kasza jaglana z pokrzywą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kasza jaglana z pokrzywą

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • Litrowy garnek młodych liści pokrzywy (najlepiej same czubki),
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • ok 50 gram sera feta,
  • pęczek szczypiorku,
  • 4 jajka,
  • 2 cebule czerwone,
  • Około 7 plastrów papryki marynowanej,
  • przyprawa ziołowa do kurczaka,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana z pokrzywą

ETAP 1

Kasza jaglana z pokrzywą
Obrane jajka dzielimy na mniejsze części

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną delikatnie studzimy.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki.

ETAP 2

Kasza jaglana z pokrzywą
Przed pokrojeniem pokrzywę przelewamy gorącą wodą

Pokrzywę sparzamy gotującą wodą. Gotową odsączamy wody i kroimy na mniejsze części.
Ser feta kroimy w kostkę, a szczypiorek drobno siekamy.

ETAP 3

Kasza jaglana z pokrzywą
Do przysmażonego mięsa dodajemy pokrzywę

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przysmażamy na oleju. Między czasie mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i dodajemy do cebuli. Pod koniec smażenia dodajemy pokrzywę.

ETAP 4

Kasza jaglana z pokrzywą
Odsączona z zalewy paprykę kroimy

Paprykę kroimy w kostkę

ETAP 5

Kasza jaglana z pokrzywą
Przygotowane składniki umieszczamy w misce, doprawiamy i mieszamy

Tak przygotowane składniki: kaszę, ser, szczypiorek, jajka, filet z pokrzywą i paprykę umieszczamy w jednej misce. Całość delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Danie porcjujemy i podajemy.