Sposób przygotowania:
Botwinka z młodymi ziemniakami
Marchew oraz spory pęczek botwinki dokładnie myjemy. Odcinamy liście od młodych buraczków i odstawiamy.
Marchew i buraki obieramy, opłukujemy. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, a buraki w niewielką kostkę.
Do garnka wrzucamy przygotowane warzywa, zalewamy rosołem lub bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W tym czasie przebieramy liście buraków, następnie kroimy je wraz z łodyżkami na mniejsze kawałki.
Gdy warzywa w garnku zmiękną wrzucamy pokrojone liście i gotujemy przez około 3-5 minut. Jeśli ktoś lubi miękkie gotuje dłużej.
Gotową zupę zdejmujemy z gazu i zabielamy śmietaną.
Podajemy np. z młodymi ziemniaczkami.
Marchew i buraki obieramy, opłukujemy. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, a buraki w niewielką kostkę.
Do garnka wrzucamy przygotowane warzywa, zalewamy rosołem lub bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W tym czasie przebieramy liście buraków, następnie kroimy je wraz z łodyżkami na mniejsze kawałki.
Gdy warzywa w garnku zmiękną wrzucamy pokrojone liście i gotujemy przez około 3-5 minut. Jeśli ktoś lubi miękkie gotuje dłużej.
Gotową zupę zdejmujemy z gazu i zabielamy śmietaną.
Podajemy np. z młodymi ziemniaczkami.
Magdalena88