Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Kasza jaglana zapiekana z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kasza jaglana na słodko? Oczywiście! Kasza jaglana doskonale komponuje się z owocami i nadaje się na pyszny deser.

Kasza jaglana zapiekana z owocami

Składniki:

Kasza jaglana zapiekana z owocami

 

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana zapiekana z owocami
Umyty i obrany rabarbar kroimy na małe kawałki i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Odstawiamy, żeby puścił sok. Gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku.

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na plasterki Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą i wrzątkiem (dzięki temu straci gorycz). Wsypujemy do garnka z 2 szklankami gotującej się wody, masłem, łyżką cukru i solą. Mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu do momentu aż kasza wchłonie wodę.

Nieduże, żaroodporne foremki smarujemy masłem, kładziemy warstwę kaszy, warstwę rabarbaru i truskawek, warstwę kaszy, rabarbaru i truskawek, na wierzchu kaszę.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.