Sposób przygotowania:
Kasza jaglana zapiekana z owocami
Umyty i obrany rabarbar kroimy na małe kawałki i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Odstawiamy, żeby puścił sok. Gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na plasterki Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą i wrzątkiem (dzięki temu straci gorycz). Wsypujemy do garnka z 2 szklankami gotującej się wody, masłem, łyżką cukru i solą. Mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu do momentu aż kasza wchłonie wodę.
Nieduże, żaroodporne foremki smarujemy masłem, kładziemy warstwę kaszy, warstwę rabarbaru i truskawek, warstwę kaszy, rabarbaru i truskawek, na wierzchu kaszę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na plasterki Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą i wrzątkiem (dzięki temu straci gorycz). Wsypujemy do garnka z 2 szklankami gotującej się wody, masłem, łyżką cukru i solą. Mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu do momentu aż kasza wchłonie wodę.
Nieduże, żaroodporne foremki smarujemy masłem, kładziemy warstwę kaszy, warstwę rabarbaru i truskawek, warstwę kaszy, rabarbaru i truskawek, na wierzchu kaszę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.