Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny posiłek z kaszą jaglaną,doskonały na śniadanie,słodki obiad czy podwieczorek:)

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami.

 

 

 

  • 1 łyżeczka masła + do wysmarowania naczynia żaroodpornego

 

  • 2 szklanki wody+wrzątek do sparzenia kaszy

 

 

 

  • pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki

 

 

  • cukier

 

  • 1 łyżka wiórków kokosowych

 

  • naczynie żaroodporne (u mnie wielkości małej tortownicy)

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami.
Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki.Odcedzić i zalać dwiema szklankami wody,dodać szczyptę soli i łyżeczkę masła.Gotować na małym ogniu przez ok. 20 min.Do ugotowanej kaszy dodać miód oraz łyżeczkę cynamonu.wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,nałożyć ugotowaną kaszę.Kaszę polać połową podanej ilości słodkiej śmietanki.Jabłko umyć i pokroić w plasterki.Plasterki jabłka ułożyć na kaszy,posypać cukrem i cynamonem,zalać raeszta śmietanki i posypać kokosem.Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika.Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez ok.30-40 min.Smacznego!
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami.
Na ugotowaną kaszę nakładamy plasterki jabłka
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami.
Jabłka posypujemy cukrem,cynamonem,na końcu kokosem
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami.
Tak przygotowana zrowa kasza jaglana bardzo smakowała moim dzieciom i mężowi:)