Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

"Szarlotka" z jabłek i kaszy jaglanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapiekana kasza jaglana z dodatkiem jabłek i brzoskwiń,doprawiona cynamonem. Łatwy wypiek, w dodatku bezglutenowy.

"Szarlotka" z jabłek i kaszy jaglanej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

"Szarlotka" z jabłek i kaszy jaglanej

 

 

Sposób przygotowania:

"Szarlotka" z jabłek i kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną opłukać w zimnej, a następnie gorącej wodzie, zostawić do odcieknięcia. Obrać jabłka i brzoskwinie. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych otworach, zaś brzoskwinie pokroić w kostkę. Do rozdrobnionych owoców dodać kaszę jaglaną, cukier, cynamon oraz mielony kardamon. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do formy wyłożonej papierem. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. Szarlotkę wyjmować z formy wystudzoną, gdy dobrze stężeje.
"Szarlotka" z jabłek i kaszy jaglanej
Jabłka obrane ze skórki starłam na grubej tarce.
"Szarlotka" z jabłek i kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną opłukałam najpierw w zimnej potem w gorącej wodzie.
"Szarlotka" z jabłek i kaszy jaglanej
Brzoskwinie dla odmiany pokroiłam w kostkę.
"Szarlotka" z jabłek i kaszy jaglanej
Owoce wymieszałam z kaszą i przełożyłam do formy.