Sposób przygotowania:
Kasza jak polenta :
Kaszę zalać wodą , lekko osolić , dodać masło ( nie płukać - akurat tu powinna być kleista ). Gotować na małym gazie aż się zupełnie ,, rozklei " i wchłonie wodę. Wyłożyć do natłuszczonego pojemniczka prostokątnego i zostawić do wystygnięcia i zastygnięcia ( najlepiej ugotować kaszę dzień wcześniej i niech spokojnie zastyga ). Wyjąć i pokroić w dużą kostkę .Oprószyć mąką ze wszystkich stron . Na patelni rozgrzać olej i podsmażać na nim na rumiano kostkę z kaszy ( delikatnie przewracając na drugą stronę ). Podawać z mięsem w sosie lub samym sosem.
Mała uwaga . Ja podzieliłam kaszę na 4 porcje tyle ile zrobiłam zrazów .Ciężko się tak duże przewraca . Proponuję robić o połowę mniejszą kostkę - będzie łatwiej.
Mała uwaga . Ja podzieliłam kaszę na 4 porcje tyle ile zrobiłam zrazów .Ciężko się tak duże przewraca . Proponuję robić o połowę mniejszą kostkę - będzie łatwiej.
jovi