gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Kasza jęczmienna zapiekana z brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tak przygotowaną kaszę jęczmienną zapiekaną z brokułem podaję jako dodatek do obiadu. Polecam - ma fajny smak.

Kasza jęczmienna zapiekana z brokułem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza jęczmienna zapiekana z brokułem

 

  • 1 brokuł (średni ok. 500 gram)
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka płaska cukru
  • sól
  • pieprz
  • 2 białka
  • 1 żółtko
  • 120 gram żółtego sera
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kasza jęczmienna zapiekana z brokułem
Brokuł płuczemy, po czym gotujemy w wodzie z dodatkiem soli (1 łyżka) i cukru (płaska łyżeczka) do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Woreczek kaszy zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do momentu, aż napęcznieje. Kaszę wyciągamy z wody i studzimy. Do miski wsypujemy kasze i dodajemy różyczki brokuła, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do kaszy i brokuła. Mieszamy. Następnie wsypujemy ser żółty starty na tarce o dużych oczkach, posiekaną natkę pietruszki oraz dodajemy żółtko. Wszystko razem dokładnie mieszamy (w razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem). Gotową masę przekładamy do wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku ok. 30 minut w temp. 170-180 stopni.
Kasza jęczmienna zapiekana z brokułem
Woreczek kaszy zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do momentu, aż napęcznieje.
Kasza jęczmienna zapiekana z brokułem
Do miski wsypujemy kasze i dodajemy różyczki brokuła, mieszamy.
Kasza jęczmienna zapiekana z brokułem
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do kaszy i brokuła. Mieszamy.
Kasza jęczmienna zapiekana z brokułem
Następnie wsypujemy ser żółty starty na tarce o dużych oczkach, posiekaną natkę pietruszki oraz dodajemy żółtko. Wszystko razem dokładnie mieszamy.