Sposób przygotowania:
Kasza jęczmienna zapiekana z brokułem
Brokuł płuczemy, po czym gotujemy w wodzie z dodatkiem soli (1 łyżka) i cukru (płaska łyżeczka) do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Woreczek kaszy zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do momentu, aż napęcznieje. Kaszę wyciągamy z wody i studzimy. Do miski wsypujemy kasze i dodajemy różyczki brokuła, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do kaszy i brokuła. Mieszamy. Następnie wsypujemy ser żółty starty na tarce o dużych oczkach, posiekaną natkę pietruszki oraz dodajemy żółtko. Wszystko razem dokładnie mieszamy (w razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem). Gotową masę przekładamy do wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku ok. 30 minut w temp. 170-180 stopni.