pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Zapiekane filetowane ćwiarki kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

w sosie sojowym zapiekane z oliwkami

Zapiekane filetowane ćwiarki kurczaka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekane filetowane ćwiarki kurczaka

 

  • 4 sztuki ćwiartki kurczaka,
  • 2 ząbek czosnku,
  • 1 łyżki sos sojowy,
  • 1/2 łyżki ocet balsamiczny,
  • melisa liście,
  • zioła prowansalskie,
  • Sól,
  • 1 łyżka oliwa extra vergin,
  • oliwki zielone bez pestek

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane filetowane ćwiarki kurczaka
Ćwiartki filetujemy pozbywając się kości, skóry oraz tłuszczu (z części tych rzeczy można ugotować pyszny rosół). Do moździerza dodajemy pokrojony czosnek i ucieramy z solą. Dodajemy zioła prowansalskie oraz melisę i ucieramy na jednolitą masę. Dolewamy oliwę, ocet oraz sos sojowy, dokładnie mieszamy i polewamy tak przygotowaną marynatą mięso z ćwiartek. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Posypujemy pokrojonymi oliwkami i pieczemy ok 30 min w temp. 200°C. Można podawać z kaszą jęczmienną gotowaną w rosole z "resztek" kurczaka.
Zapiekane filetowane ćwiarki kurczaka
Trybowane ćwiartki
Zapiekane filetowane ćwiarki kurczaka
Przyprawione wytrybowane ćwiartki