oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

kasza jęczmienna zapiekana z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kasza zapiekana najlepiej podawać z sosem grzybowym i z surówkami.

kasza jęczmienna zapiekana z serem

Składniki:

kasza jęczmienna zapiekana z serem

 

  • 20 dag kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 szklanka ostrego utartego sera
  • 1 szklanka ugotowanych warzyw mieszanych
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka w proszku do smaku
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • masło wysmarowane do formy
  • tarta bułka do wysypania formy

 

Sposób przygotowania:

kasza jęczmienna zapiekana z serem
Kaszę dokładnie wypłukać i ugotować na sypko z dodatkiem tłuszczu. Wymieszać z zieloną pietruszką, utartym serem i drobno pokrajanymi warzywami pozostałymi z wywaru na zupę. Dodać jaja. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wyłożyć do rondla wysmarowanego masłem, wyrównać powierzchnię, zalać mlekiem. Zapiec ok 30 min przez 180 stopni C.