Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kasza manna na słodko z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki deser uwielbiają nie tylko łasuchy.

Kasza manna na słodko z migdałami

Składniki:

Kasza manna na słodko z migdałami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza manna na słodko z migdałami
W rondlu rozgrzać masło, wsypać kaszę mannę i ciągle mieszając podgrzewać na małym ogniu. Gdy zacznie się rumienić dodać płatki migdałowe i dalej gotować. Gdy znów zacznie się przyrumieniać wsypać cukier, cukier waniliowy, pokruszone goździki, wlać 2 szklanki wrzącej wody, wymieszać i gotować aż kasza wchłonie wszystką wodę. Następnie zdjąć z ognia i przykryć ściereczką na 15 minut. Po kwadransie dodać mielony cynamon i dokładnie rozetrzeć aby nie było grudek. Masą napełnić małe filiżanki, odwrócić do góry dnem i masę wyłożyć na talerzyki, wystudzić. Podawać ozdobione bitą śmietaną.