Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kasza manna z sosem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kasza manna na sosie czekoladowym posypana wiórkami kokosowymi.

Kasza manna z sosem czekoladowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza manna z sosem czekoladowym

 

  • 2 szklanki mleka 3,2 %
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 32 g cukru waniliowego
  • 50 g palmy
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • wiórki kokosowe - wg uznania

Sposób przygotowania:

Kasza manna z sosem czekoladowym
Mleko przelać do garnka, dodać do niego cukier waniliowy, zagotować. Jak mleko zacznie się gotować, wsypywać do niego powoli kaszę, cały czas mieszając. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Dwie kokilki opłukać zimną wodą, przełożyć do nich kaszę i odstawić na ok. 20 minut. W tym czasie przygotować sos. Palmę przełożyć do garnka. Dodać do niej cukier, kakao i wodę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy (nie trzeba gotować). Sos przestudzić. Sos wylać na talerzyki. Kaszę delikatnie wyjąć z kokilek (odwracając je do góry dnem), ułożyć na sosie. Na wierzchu polać odrobiną sosu i oprószyć wiórkami kokosowymi. Podawać od razu po przygotowaniu.
Kasza manna z sosem czekoladowym
Mleko przelane do garnka i gotowane z dodatkiem cukru waniliowego.
Kasza manna z sosem czekoladowym
Ugotowana kasza przełożona do opłukanych wodą kokilek.
Kasza manna z sosem czekoladowym
Palma przełożona do garnka z dodatkiem cukru kakao i wody.
Kasza manna z sosem czekoladowym
Wszystkie składniki sosu roztopione i połączone ze sobą.