Vamilka

Vamilka

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Książka Kucharska: Mandarynkowy zawrót głowy

Kasza manna z syropem mandarynkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najprostszy i szybki deser dla każdego.

Kasza manna z syropem mandarynkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kasza manna z syropem mandarynkowym

 

Sposób przygotowania:

Kasza manna z syropem mandarynkowym
Ugotować kaszę na mleku z dodatkiem jednej łyżki cukru. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Jeszcze gorącą przełożyć do miseczek. Mandarynki obrać, cząstki wrzucić do pojemnika blendera. Skórkę z jednej mandarynki oczyścić z białej części jak najdokładniej i dorzucić do pojemnika blendera. Zmiksować wszystko na gładką masę (właściwie wyjdzie gęsty sok). Przelać do małego rondelka dodać 5 łyżek cukru i gotować z goździkami aż powstanie gęsty syrop, mieszając od czasu do czasu. Jeśli na początku wyda się za gęsty można dodać łyżkę, dwie wody. Usunąć goździki. Polać gotowym syropem kaszę mannę w salaterkach i udekorować cząstkami mandarynki.
Kasza manna z syropem mandarynkowym
Gotując mannę należy bez przerwy mieszać aby nie powstały grudki.
Kasza manna z syropem mandarynkowym
Syrop gotować na wolnym ogniu i uważać aby go nie przypalić.