ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kasza manna z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepszy deser na upalne, letnie dni i nie tylko. Kasza manna z owocami różnymi to moje ukochane smaki dzieciństwa.

Kasza manna z wiśniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kasza manna z wiśniami

 

 

  • wiśnie 1 kg,
  • woda 2,5 litra,
  • cukier 1 szklanka,
  • cynamon 3/4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Kasza manna z wiśniami
Kaszę manną wsypać do miski, wlać wodę i wymieszać (kasza nie ma grudek po dodaniu do mleka).

Mleko z masłem, solą, cukrem zagotować i wlać kaszę stale mieszając. Gotować mieszając z 2 minuty.

Kaszę zdjąć z ognia, nakryć talerzem garnek (nie ma kożucha po wystudzeniu).

Wiśnie opłukać i wydrylować w drylownicy, wsypać do garnka.  Wlać wodę, wsypać cukier i cynamon. Gotować z 5 minut na średnim ogniu. Zostawić do wystygnięcia.

Podawać z porcją kaszy manny.
Kasza manna z wiśniami
Kasza wymieszana z zimną wodą dodana do mleka jest bez gródek.
Kasza manna z wiśniami
Można nakryć garnek folią lub doasowanym talerzem.
Kasza manna z wiśniami
Zupa wiśniowa z cynamonem to nasze ulubione smaki.