Sposób przygotowania:
Kaszanka gryczana z cebulą i jabłkiem
Cebulę i obrane ze skórki jabłko podsmażyć z cukrem na smalcu (odrobina cukru do cebuli nadaje cebuli lepszego smaku) na złoty kolor.
Kaszankę gryczaną dobrej jakości obrać z flaka, pokroić w talarki i dodać do podsmażonej cebuli z jabłkiem, smażyć na średnim ogniu mieszając.
Gdy kaszanka uzyska jednolitą masę dodać pieprzu mielonego i majeranek, wymieszać i zdjąć z ognia.
Kiszoną kapustę wymieszać z drobno pokrojoną cebulą i jabłkiem, cukrem, pieprzem mielonym, oliwą, kapustę nożyczkami kroję drobniej.
Kaszankę podać z surówką, tłuczonymi ziemniakami, posypać ostrą papryką.
Kaszankę gryczaną dobrej jakości obrać z flaka, pokroić w talarki i dodać do podsmażonej cebuli z jabłkiem, smażyć na średnim ogniu mieszając.
Gdy kaszanka uzyska jednolitą masę dodać pieprzu mielonego i majeranek, wymieszać i zdjąć z ognia.
Kiszoną kapustę wymieszać z drobno pokrojoną cebulą i jabłkiem, cukrem, pieprzem mielonym, oliwą, kapustę nożyczkami kroję drobniej.
Kaszankę podać z surówką, tłuczonymi ziemniakami, posypać ostrą papryką.