ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Kaszanka na obiad

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kaszanka dobrej jakości smażona na smalcu z cebulą jest bardzo smacznym daniem obiadowy, zwłaszcza z młodymi ziemniakami i mizerią.

Kaszanka na obiad

Składniki:

Kaszanka na obiad

 

  • kaszanka z kaszą jęczmienną 1 kg,
  • cebula 3 sztuki,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • smalec 1/4 kostki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,

 

 

  • ogórek gruntowy 4 sztuki większe,
  • cukier 1 łyżka,
  • sól 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • ocet winny 1 łyżka,
  • koperek 2 pęczki

Sposób przygotowania:

Kaszanka na obiad
Na gorącym smalcu zrumienić na złoto pokrojoną drobno cebulę posypaną cukrem.

Dodać obraną z flaka pokrojoną kaszankę i mieszając usmażyć, pod koniec dodać świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Młode ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlać z wody i na średnim ogniu szybko odparować.

Ogórki zetrzeć na tarce w plastry, dodać cukier, pieprz mielony, sól, ocet winny, jogurt naturalny, koperek i wymieszać.

Kaszankę podać z ziemniakami, mizerią, posiekanym koperkiem.