szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Kaszanka w jabłkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast tradycyjnej smażonej kaszanki do obiadu, możemy napełnić nią jabłka i zapiec w piekarniku i podać jako samodzielne danie.

Kaszanka w jabłkach

Składniki:

Kaszanka w jabłkach

 

  • 4 jabłka
  • 2-3 laski kaszanki
  • 1 cebula
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pierz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kaszanka w jabłkach
Jabłka umyć, wydrążyć i oprószyć w środku majerankiem. Na patelni rozgrzać olej i przełożyć obraną i pokrojoną w plastry kaszankę.

Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Dodać do kaszanki. Wymieszać i doprawić 1 łyżeczką majeranku, solą i pieprzem. Kaszankę zdjąć z ognia.

Ogórek pokroić w drobną kostkę i wymieszać z przesmażoną kaszanką. Napełnić farszem jabłka. Każde jabłko zawinąć szczelnie w folię aluminiową i przełożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Zapiekać ok. 15-20 minut.