VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Sos bolognese z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo szybki w przygotowaniu sos bolognese z czerwoną papryka i słodkim winem. Polecam na rozgrzewający i syty obiad.

Sos bolognese z papryką

Składniki:

Sos bolognese z papryką

 

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego ( z szynki)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • Oliwa z oliwek
  • 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina
  • 0,5 szklanki bulionu wołowego
  • 2 pomidory
  • 190 g koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów
  • Oregano
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Sos bolognese z papryką
Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni z głębokim dnem lub w garnku podgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę, paprykę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i przesmażamy do zmięknięcia. Dodajemy mięso mielone.

Gdy zmieni kolor wkładamy pokrojone w kostkę pomidory i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podlewamy winem i gotujemy około 5 minut (aż wyparuje). Ponownie podlewamy wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy.

Gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu. Podajemy z ulubionym makaronem spaghetti (u mnie bucatini).