Sposób przygotowania:
Tarta z kaszanką i jabłkamiPrzygotowanie ciasta
Z mąki krupczatki, pszennej, masła, śmietany i soli przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie ciastem wylepiamy formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 20 minut w temp. 200 stopni.
Przygotowanie nadzienia
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy pokrojoną kaszankę. Smażymy razem ok. 7 minut. Jabłko obieramy ze skóry i ścieramy na tarce. Dodajemy do kaszanki i smażymy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą.
Prygotowanie do zapieczenia
Na podpieczony spód wykładamy przesmażoną wcześniej kaszankę. Na nią wbijamy delikatnie jajka. Obok układamy pokrojone kawałki jabłek. Wierzch tarty posypujemy pieprzem, solą i majerankiem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut, aż jajka się zetną. Podajemy posypane pokrojonym szczypiorkiem.