szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Tarta z kaszanką i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Po latach, gdy nie przepadałam za kaszanką znowu w niej się rozsmakowałam. Postanowiłam wypróbować przepis na tartę z kaszanką. Wyszła naprawdę zachwycająca.

Tarta z kaszanką i jabłkami

Składniki:

Tarta z kaszanką i jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Tarta z kaszanką i jabłkami

Przygotowanie ciasta

Z mąki krupczatki, pszennej, masła, śmietany i soli przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie ciastem wylepiamy formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 20 minut w temp. 200 stopni.

Przygotowanie nadzienia

Tarta z kaszanką i jabłkami
Podsmażona kaszanka z jabłkiem i cebulką.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy pokrojoną kaszankę. Smażymy razem ok. 7 minut. Jabłko obieramy ze skóry i ścieramy na tarce. Dodajemy do kaszanki i smażymy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą.

Prygotowanie do zapieczenia

Na podpieczony spód wykładamy przesmażoną wcześniej kaszankę. Na nią wbijamy delikatnie jajka. Obok układamy pokrojone kawałki jabłek. Wierzch tarty posypujemy pieprzem, solą i majerankiem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut, aż jajka się zetną. Podajemy posypane pokrojonym szczypiorkiem.