gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Kaszanka zapiekana z serem i jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowaną zapiekaną kaszankę z jajkami i żółtym serem podaję na obiad z ziemniakami jako danie główne.

Kaszanka zapiekana z serem i jajkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaszanka zapiekana z serem i jajkami

 

  • 5 sztuk kaszanki
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 jajek
  • 120 gram żółtego sera
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kaszanka zapiekana z serem i jajkami
Kaszankę obieramy z flaka, przekładamy na patelnię lub do garnka i podsmażamy (na dno wlewamy łyżkę oliwy), aż uzyska odpowiednią konsystencję. Przesmażoną kaszankę kaszankę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie jajka (wcześniej gotujemy je na twardo i obieramy ze skorupek) drobno siekamy i posypujemy kaszankę. Całość przykrywamy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach. Zapiekamy ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Dekorujemy natką pietruszki.
Kaszanka zapiekana z serem i jajkami
Kaszankę obieramy z flaka, przekładamy na patelnię lub do garnka i podsmażamy.
Kaszanka zapiekana z serem i jajkami
Przesmażoną kaszankę kaszankę wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Kaszanka zapiekana z serem i jajkami
Następnie jajka (wcześniej gotujemy je na twardo i obieramy ze skorupek) drobno siekamy i posypujemy kaszankę.
Kaszanka zapiekana z serem i jajkami
Całość przykrywamy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.