gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Cukinia zapiekana z kaszanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak zapiekaną cukinię z kaszanką i żółtym serem podaję z ziemniakami na obiad jako danie główne. Polecam.

Cukinia zapiekana z kaszanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia zapiekana z kaszanką

 

  • 2 małe cukinie
  • 4 kawałki kaszanki
  • 100 gram żółtego sera
  • sos słodko - pikantny (w butelce)

Sposób przygotowania:

Cukinia zapiekana z kaszanką
Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy miąższ. Środek cukinii polewamy sosem słodko - pikantnym. Następnie z kaszanki usuwamy flak i kaszankę układamy na cukiniach. Wkładamy do piekarnika (w naczyniu żaroodpornym) na ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Po czym wyciągamy i cukinię z kaszanką posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Ponownie zapiekamy pok. 15 minut. Cukinię wykładamy na talerzu, wyłożonym posiekaną kapusta pekińską. Po bokach można ułożyć ziemniaki i plastry pomidorów.
Cukinia zapiekana z kaszanką
Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy miąższ.
Cukinia zapiekana z kaszanką
Środek cukinii polewamy sosem słodko - pikantnym.
Cukinia zapiekana z kaszanką
Następnie z kaszanki usuwamy flak i kaszankę układamy na cukiniach.
Cukinia zapiekana z kaszanką
Zapiekaną kaszankę posypujemy startym żółtym serem i ponownie zapiekamy przez chwilę.